Jak udržet motivaci pro tvoření a kreativitu

Ať už je to malování obrazů podle čísel, vyšívání, pletení svetrů, zpěv, hraní na hudební nástroj, nebo třeba i rozečtená kniha, kterou jste odložili a nemůžete dočíst, či jakákoliv jiná volno časová činnost, víte, jak si udržet motivaci pro tvoření a kreativitu?

Určitě znáte to prvotní nadšení pro novou věc. Pustíte se do něčeho, věnujete se tomu, cítíte se skvěle, ale pak máte práce nad hlavu a na Vaši zálibu není čas. 

Možná jste natolik unavení z každodenního shonu, že nemáte sílu dělat to, co Vás opravdu baví. Někdy se tak cítíme každý, snažíme se v sobě najít zbytky energie a začít tvořit. Většinou se ale dostaneme do stavu, že se radši posadíme na gauč a prokrastinujeme. Znáte to také? Dám Vám pár rad, jak se dostat z gaučového sevření a motivovat se!

 

  1. Inspirujte se kolem sebe

Nezáleží na tom, z jaké oblasti je Váš koníček. Inspirovat se můžete všude kolem sebe! 

U malování můžete najít podnět například při hledání nových motivů na www.malujes.cz

Máte rádi přírodu?

Nebo jste v létě navštívili Prahu a Karlštejn a teď během sychravého podzimu byste si ráda navodila tu správnou atmosféru a tyto místa připomněla?

 

 

Představte si, že Vámi vymalovaný obraz visí na zdi, nebo že ho darujete někomu blízkému. Není to skvělý pocit? 

Na internetu můžete najít hromady fotografií, obrázků, nebo děl. Stačí být jen otevřený novým nápadům a myšlenkám! Tak na co čekat?

 

  1. Stanovte si konkrétní čas tvorby

Najdete si v týdnu alespoň hodinku navíc? Co takhle ji použít ku prospěchu? Vyhraďte si tento čas pro sebe. Pokud budete mít přesně stanovený rozvrh, po pár týdnech si zvyknete vykonávat činnost automaticky. Už se nebudete muset nutit vstát a začít něco dělat!

 

  1. Někdy stačí prostě začít

Někdy se stačí řídit jednoduchým pravidlem – znovu začít.

I když se vám nechce, máte výčitky, předsudky, odhoďte veškeré tyto negativní pocity a jen začněte. Uvidíte, že si proces znovu zamilujete. Zkuste jednoduché pravidlo…. napočítejte do tří, na tři vstaňte a bez delšího rozmýšlení se pusťte do dané činnosti. 

Malování podle čísel je skvělé v tom, že si stačí vzít pouze jednu barvu a tou vybarvit veškerá políčka podle označení, kde má daná barva být. Začínání je proto snadné, jelikož víte, co máte dělat a můžete si zvolit oblast k vybarvení podle nálady i času. 

 

  1. Obklopte se tím

Je Vaším cílem více malovat? Nechte si barvy a štětce na stole, který máte běžně na očích. Je Vaším cílem dočíst knihu? Položte si jí na noční stolek. Až půjdete večer do postele, chvíli se věnujte čtení. Přizpůsobte si prostor a okolí ke svému prospěchu. Toto můžete aplikovat také na jiné oblasti vašeho života pro jeho zjednodušení.

 

  1. Inspirace na Maluješ.cz

Nezapomeňte, že Maluješ.cz nabízí širokou škálu motivů, které si zamilujete! Nechte v sobě zažehnout tvůrčí jiskru a malujte!