Slunovrat

Také milujete prosinec?

Zajímali jste se někdy o význam tohoto slova?

Na facebooku a instagramu Maluješ.cz probíhá právě soutěž, kde se našich fanoušků ptáme na význam jmen měsíců v roce, a teď diskutujeme nad prosincem.. možností je více.

Prosinec od slova prosiněti neboli probleskout. Slunce jen někdy prosvítá mezi mraky a obloha je siná, neboli šedivá.

Prosinec od slova prosit - existuje výklad, že slovo prosinec pochází od „proseb adventních“, kdy lidé v době adventu a blížících se Vánoc ve zvýšené míře pronášeli svá přání do nadcházejícího roku.

Prosinec může být spojován i s prosem, neboli prosnou kaší. Ta byla za dřívějších časů v domácnostech nejčastějším pokrmem.

Prosinec od slova - prase…. ve staročeštině se snad používal i název prasinec - čas zabijaček.

Naši předkové dokonce říkali prosinci i vlčenec, neboli měsíc vlků. 

Osobně se nejvíce přikláním k pravoslavnému kořeni slova  -sin- v současné češtině kořen žije ve slově siný s významem - modravý, šedivý.

Jistě máte rádi tento výjimečný měsíc.

Možná kvůli adventu, hodně bilancujeme a řešíme, co jsme prožili během celého roku.

Možná kvůli Štědrému dni, který nám připomíná naše dětství a plni sentimentu vzpomínáme na “nejdelší” den v roce, kdy jsme se nemohli dočkat večera a dárků. Dnes se těšíme na naše děti a vnoučata a jejich rozzářenou tvář u stromečku. To je naše největší odměna. 

Možná kvůli významnému křesťanskému svátku, kdy se v těchto dnech narodil malý Ježíšek a přinesl pokoj lidem dobré vůle - jak se zpívá v jedné koledě.

V prosinci má velký význam datum  21.12. tedy nejkratší den a nejdelší noc v roce. Tento den se slaví slunovrat a i když se opravdově den začne prodlužovat až 1.1. tak už zde máme předzvěst toho, že se nám sluníčko začíná vracet.

Doba slunovratu je velmi mystická a dříve bývala příležitostí k oslavám, v české kotlině ho v době předhistorické slavili už i Keltové. Významným svátkem se stal i pro Slovany, kteří slavili zrození mladého boha Slunce – Dažboga neboli Božice. Vše začalo večer před tímto svátkem magickými rituály, které byly zaměřené hlavně na věštění – rozkrajování jablka, házení střevíčku či lití vosku nebo olova se dochovalo dodnes, ale “hrajeme si” až 24.12. Možná proto Vám tyto rituály nikdy nevyšly… protože je zkoušíte o 4 dny později, a to už nemusí mít tak silnou moc. Těžko říct.

Ať je to u Vás jakkoli a možná místo Vánoc slavíte Chanuku, židovský svátek světel a nebo jiný svátek, na který jsem si nevzpomněla, tak nejdůležitější je, ať jsme všichni spolu a rádi. Ať se můžeme radovat s přáteli a s láskou vzpomínat na časy, kdy s námi byli ti, kteří nás již opustili. Mysleme na to, ať v těchto krásných dnech není nikdo sám.

My z Maluješ.cz Vám přejeme krásné Vánoce, plné světla a naděje a posíláme Vám krásnou povídku KAPR NA ÚSMĚVNO z roku 1960 (vypráví pan Filipovský) ilustrovanou úžasnými obrázky od pana Josefa Lady.